Al 20 jaar werkt het niet tussen de jeugd en de andere inwoners. Volgens het dorp zijn ze een probleem: ze hangen rond en zorgen voor overlast. Eigenlijk zijn de bewoners gewoon heel bang voor deze jongeren. Maar, de jongeren hebben zelf ook een probleem: waar ze ook samenkomen, ze worden weggestuurd. Hoe breng je een beweging in een situatie die al jaren vast zit?

Aanspreken op ondernemerschap

We starten met een eerste jongerengroep. Als zij worden uitgenodigd in de caravan is het voor hun al snel duidelijk: dit is wat zij nodig hebben. Het is simpel: een koelkast en een dak boven hun hoofd, meer is er niet nodig. Een echte ondernemer uit het dorp schuift bij het gesprek aan en doet een voorstel: waarom gebruiken jullie niet mijn trailer die ooit bedoeld was als promotie voor mijn bedrijf? Om dat voor elkaar te krijgen worden de jongeren aangesproken op hun ondernemerschap: hun wil om het zelf, met eigen middelen, voor elkaar te krijgen. Pas dan wordt het echt van hen.

Nieuwe verbindingen met dorp

Al snel ziet een tweede groep jongeren wat de andere groep voor elkaar krijgt, dat willen zij ook. Ook zij delen hun droom voor een eigen plek. Door hun droom uit te spreken en te presenteren aan een groep betrokken bewoners. Het dorp gaat meedenken met de jongeren. En er worden deals gesloten met beide groepen: materiaal in inzet in ruil voor meer contact en ontmoeting tussen de jongeren en de ouderen in het dorp.

Lees er meer over in de blogs:

Jongeren geven Project L razendsnel handen en voeten

Van dak boven het hoofd naar Jeugdsoos voor Lienden