Sinterklaas lijkt al maanden weg op basisschool De Sterappel aan de Schoolstraat in Lienden. In vier dagen tijd is de school getransformeerd in een Kersttafereel waar Anton Pieck zijn vingers bij af zou likken. We parkeren de VIPcaravan op het schoolplein, naast een enorme kerstboom. Waarom zijn we hier? Voor Jaap, Geert, Chayenne, Jeffrey, Mike, Jelle en Nikkie. Die zoeken al een tijd een locatie waar ze kunnen samenkomen en het gezellig kunnen hebben.

foto caravan

De jongeren hebben van alles geprobeerd, ze hadden zelfs een bouwplan voor locatie. Er zijn wat dingen beloofd, maar steeds ging het niet door vanwege de ‘omstandigheden’. Volgens de jongeren gaat het vooral om een bewoner die steeds tegen alles bezwaar aantekent. De jongeren konden van de gemeente wel een basketbalveld krijgen, maar niemand basketbalt. De jongeren hebben het idee dat het ze niet gegund wordt. En doordat ze steeds weggestuurd worden, kijken bewoners nu anders tegen de groep aan, waardoor ze zich nergens meer welkom voelen. Jongerenwerker Marc Horsten van Mozaïek was onderdeel van het succes dat we samen met een groep andere Liendense jongeren boekten in Project L. Daarom heeft hij ons nu met deze groep in contact gebracht.

Goede relatie

Dennis vraagt de jongeren wat ze willen. Mike werpt zich op als leider. Bij hem zit veel energie. Hij droomt van een Soos, voor de groep, maar ook voor andere 15 tot 21 jarige jongeren in Lienden. Een locatie heeft hij ook al op het oog: de oude gemeentewerf. Die ligt redelijk afgelegen, wordt niet gebruikt, er staat een biljart, er is een bar. Allemaal prima. Hij zou daar de kartrekker voor willen zijn en ook wel voor een langere periode. Jaap en Jelle willen wel meedoen, Jeffrey ook. Die heeft al zo lang aan van alles meegewerkt dat niet is doorgegaan, dat dit er ook nog wel bij kan. Mike is bang voor allerlei vergunningen en rompslomp. Dennis denkt dat een alcoholvergunning het belangrijkste struikelblok zou kunnen zijn. Zouden de jongeren ook zonder kunnen? De groep vindt het prima: de meesten drinken toch geen alcohol. Uiteindelijk zijn alle jongeren enthousiast: ze gaan voor de Soos.

foto jeugd die deugt

Bomen op het autokerkhof

Dennis vraagt ze of ze het zelf zouden kunnen runnen? Als ondernemers? Dan hebben ze geen subsidie nodig, zodat ze van niemand afhankelijk worden. Jaap werkt bij Daalderop en is nog schilder en meubelmaker geweest. Hij kan veel technische bagage en handigheid inbrengen. Geert is boomkweker. Kan hij rondom de Soos bomen neerzetten? En ze verkopen, zodat de opbrengst naar de Soos kan gaan? Of een boom in de werf planten, dat geeft de Soos direct een eigen gezicht. Chayenne wil iets met uiterlijke verzorging gaan doen. Zou zij geen meidenhoek kunnen exploiteren, of iets met make overs, misschien met behulp van een docente van haar school? Jeffrey zoekt werk en wil alles aanpakken. Hij komt uit de horeca. Zou hij geen keuken kunnen runnen? Met een daghap voor mensen uit Lienden? Jeffrey wil wel, als het maar klein en leuk is. Zijn laatste horecabaan was extreem stressvol, vandaar. Mike is ook handig. Hij houdt van Tekno muziek, zou best een avond willen organiseren, al weet hij dat het ‘moeilijke’ muziek is. Hij wil ook wel wat kleine horeca uitbaten, snoep, chips, drinken. Niet te duur, gewoon om iets te verdienen voor de Soos. Jelle lijkt de entertainer. Hij komt de caravan ook binnen in een Kerstmanoutfit. Hij wil ook van alles doen.

Geen Ikea

Dennis spiegelt de jongeren voor dat hoe mooier het plan is, des te meer kans van slagen het heeft. Met een daghap, een meidenavond en een Tekno avond door Mike, heb je een echte programmering. Zouden ze zo’n plan kunnen maken met elkaar? En verder alles zelf regelen? Dus geen Ikea, maar het interieur zelf maken uit de autowrakken die achter de werf liggen. Een kapstok van versnellingspoken, zoiets. Zodat het voor de groep geweldig wordt en iedereen ziet hoeveel energie de groep erin steekt. Daar start het charmeoffensief. Want ze moeten wel rekening houden met de paar omwonenden, een goede relatie met ze opbouwen. De jongeren gaan ervoor! Mike gaat ambtenaar Jan Christiaans bellen met de vraag of we over een week op de gemeentewerf mogen kijken. Dan nemen we vellen papier mee en geven we plannen voor inrichting en een programmering direct vorm. De groep tovert ook een naam voor het project uit de gezamenlijke hoge hoed: Jeugd die deugt!

Privacy Preference Center