03 oktober 2013

Sociale magie in een kleine caravan

Door Eelco Visser

Magie in een kleine caravan

 

Bij Dennis en Marleen valt het kwartje altijd net goed. En als dat ‘altijd’ is, is het geen toeval meer. En die andere professionals zijn niet incompetent, bepaald niet. Hoogstens is er in hun professioneel handelen soms ruimte voor wat ‘ontroesting’. Nee: het is af en toe regelrechte sociale tovenarij.

Eigen stek

Professional Marc Horsten verzucht na afloop van een enerverende dikke drie kwartier dat hij hier twee jaar over heeft gepraat en dat het nu eindelijk is gelukt. Danny, één van de jongeren voor wie we in Lienden zijn, zegt iets van gelijke strekking. “Ik dacht toen we weer hierheen moesten komen om te praten, dat het weer niets zou opleveren, maar niet dat we zo snel iets zouden bereiken.” Wat hieraan voorafging? Een groepje van zo’n tien jongeren heeft geen beste naam in het dorp Lienden. Het wordt ons niet goed duidelijk hoe dat komt en we kennen de achtergronden niet, maar de vijf die we hier treffen (Joost, Arjen, Danny, Kevin en Mike) lijken ons leuke jongens. Jongens ook die wat willen. Een eigen stek om precies te zijn, waar ze niemand tot last zijn en waar ze last hebben van niemand. Een aantrekkelijke, efficiënte, leuke plek. Ze willen er doen wat jongens van ongeveer 18 willen doen: een beetje praten, muziek luisteren en een potje bier drinken in het weekend. We zitten in een door Dennis omgebouwde, kleine caravan. Ervoor ligt een rode loper, waar de jongens overheen moeten lopen voordat ze binnen zijn.

Droom

In de caravan schuift sportschoolhouder Julien ook aan. Hij heeft een droom: hij wil jongeren in het dorp op weg helpen, liefst met iets wat aan sport is gerelateerd. Dennis en Marleen waren hem tijdens een eerdere sessie met de VIP-bus in Lienden tegen het lijf gelopen. Julien heeft op zijn parkeerplaats een niet in gebruik zijnde stacaravan staan. Daar had hij ooit plannen mee: een mobiele vestiging van zijn sportschool. Die plannen zijn er nog steeds, maar hebben geen prioriteit voor de drukke ondernemer. De jongeren wel. En dus schuift hij de caravan naar voren als optie voor een nieuwe, mobiele hangout voor de jongens. Als Julien d sleutel gaat halen, verzucht Kevin: ”We moeten dan wel uitkijken voor de goede naam van Julien, dus we moeten niet voor overlast zorgen.” Julien is terug en geeft aan dat hij ook wel plannen heeft met de jongens. “Als jullie die caravan hebben opgeknapt, zou ik op de parkeerplaats van de sportschool graag een Bootcamp organiseren. Dat kunnen jullie dan me helpen bouwen en begeleiden, als vrijwilligers.” De jongens vinden het prima, ze blijken niet alleen zelf handig, maar hebben ook vrienden, vaders en familieleden met rechterhanden.

Pizza

Dit alles speelde zich af in exact 28 minuten. Dat was inclusief onderling kennismaken en taart eten… De jongens gaan achter Julien aan, naar de caravan. Ze lopen naar binnen en we zien de radertjes in de hoofden draaien. Dennis voelt dat ook aan en vraagt de jongens of ze het een idee vinden volgende week een werksessie te beleggen. In de caravan samen pizza eten en nadenken over hoe de caravan eruit moet komen te zien. Waar hij moet komen te staan. Wat er gedaan kan worden om goodwill bij de Liendense bevolking te creëren. En hoe ze er wat mee kunnen verdienen. Bij die laatste suggestie spitsen de jongens hun oren. Iets verdienen met hun eigen clubhuis? Hoe dan? Bijvoorbeeld door iets te doen of bieden tijdens festivals of tentfeesten. Daarover volgende week meer. Ook Julien schuift dan weer aan, want hij heeft ook ideeën. Iets met een outdoor-feel. Maar eerst wil hij de jongens de ruimte geven. De caravan mag van hem hoe dan ook op de parkeerplaats staan. Daar kunnen de jongens dan hun gang gaan.

49 minuten

We lopen na exact 49 minuten terug naar de caravan van Dennis en Marleen. Wat in 2 jaar tijd niet lukte, is hier in gang gezet. De jongens ervaren eigenaarschap en ondernemer Julien bleek het katalyserende puzzelstukje waarna twee jaar tevergeefs werd gezocht. Toeval dat Marleen en Dennis hier de schakel tussen waren? Toeval bestaat niet, een beetje sociale magie wel.

Bekijk hier de hele fotoserie.

Tags: , ,

 

Geef jouw reactie

 

1 reactie op “Sociale magie in een kleine caravan”

  1. Danny Prijs zegt:

    ik ben blij als het woensdag is ! heb er zin in !