Wat doe jij als je op reis gaat? Een verre reis met onbekende bestemming?

Voor mij geldt dat ik eerst de mensen verzamel waar het mee klikt, die ik vertrouw, maar ook die anders zijn dan ik: die net even die stap zetten als ik het zelf niet meer durf. Waar ik het avontuur mee aan kan. Samen kan je je zorgen delen, je plezier, samen sta je sterk en krijg je anderen mee. Dat geldt ook voor het experiment met het nieuwe samenspel: die start bij 1 persoon, maar gaat pas verder als hij een beweging wordt!

1 pionier kan een beweging starten

Het Spoor van Vernieuwing is de startmotor en katalysator van die beweging: door vertrouwen te geven, te inspireren en te confronteren. De echte pioniers in een gemeente nemen vaak de eerste stap: zij willen niet langer praten, maar gewoon doen! Zij geloven dat een ander contact tussen samenleving en overheid echt mogelijk is. Maar hoe? Waar begin je dan? Wij zien dat het begint bij het worden van een groep: van 1 lonely nut in de organisatie, naar de first follower en uiteindelijk een groep: dan wordt het echt een beweging.

Groep mensen met gedeelde droom

Zo ging het ook bij Elly van Schaik van de gemeente Tiel zag het Spoor van Vernieuwing voor het eerst in Apeldoorn op het LCGW-congres: “die VIPbus, die moet er komen!”, zei ze tegen zichzelf. Voor haar stond het voor het prikkelen van de kracht uit de samenleving. Maar voor het zover was, moest Elly met haar enthousiasme anderen in de organisatie overtuigen en meekrijgen: van collega’s die ze nog nauwelijks kende, tot het MT en het college. Vier maanden later was het zover: de VIPbus kwam naar Tiel! Met als belangrijkste eerste resultaat: een echt projectteam van pioniers uit de organisatie die elkaar vinden op dezelfde droom: een samenleving die prikkelt van energie!

Vragen stellen zonder de antwoorden te weten

Wij zien hoe de pioniers hun stappen zetten: uit hun comfortzone stappen, oude patronen doorbreken en weer echt in gesprek gaan: van mens tot mens. Die vragen durven stellen, zonder dat ze de antwoorden hebben. Maar het wordt ook spannend: het wordt persoonlijk, het gaat met een lach en een traan, met vallen en opstaan. Het is leven!

Gelderland ging voor

In Gelderland ontketende zich debeweging, die begint bij de 1 pionier die een groep om zich heen verzamelt. De beweging die deze groepen pioniers weten te ontketenen, worden gedreven door de droom. Zoals de droom van Zevenaar die een levende visie Wijkgericht werken realiseerde op 2 A4, of de droom van Buren waarmee beweging ontstond in een 10 jaar slepend jongerenprobleem en Tiel die kanteling in het kader van de Wmo omzette naar een prikkelend nieuw samenspel. Daarna trok het Spoor van Vernieuwing door naar de provincie Utrecht, waar de gemeente Nieuwegein bewoners en ondernemers de kans gaf om een braakliggend terrein te ontwikkelen tot plek voor duurzame en creatieve energie.

Unconference: startmotor van jouw beweging

Die beweging, die is er dus al lang. En wanneer wordt het gemeengoed? Als 20% van de mensen dit experiment aangaat om het anders te doen is er sprake van een onomkeerbare verandering. Wie heb jij nodig om jouw beweging te starten?

Laat je inspireren en zet samen jullie eerste stap op 19 mei tijdens de Unconference. De Unconference is geen conventioneel congres, maar een plek vol inspiratie van gemeenten die je voor gingen, experts van het nieuwe samenspel, maar vooral vol energie om te starten!

Ga naar de shop en bestel het toegangsbewijs!

Of lees er hier eerst meer over.