foto Lienden 2810

Windkracht 9 blaast vanavond takken van bomen en bomen in de rondte. Onderweg in de auto herdenken we Lou Reed via de cd-speler. We komen in Lienden aan, want het leven gaat door, net als Project L. De jongens zijn vanavond met zevenen. Danny presenteert 26 dagen na de aftrap van dit traject het plan van aanpak: wat willen de jongens met ‘hun’ caravan? Ze weten wat ze willen en gaan eerst met de binnenkant aan de slag. Ze hebben de focus op ‘gratis af te halen’ op Marktplaats. Bijvoorbeeld voor banken en bestrating. Ze vragen sportschoolhouder Julien, die de caravan ter beschikking stelt voor een jaar, wat hij met de buitenkant wil. De presentatie duurt minder dan 2 minuten. De koppen thee zijn nog vol en warm als Danny voor de laatste keer op een knop drukt. Dan verschijnt in kapitalen: “HET BUDGET”. Danny vraagt zich af wat ze kunnen krijgen.

‘Dag, zoek het maar uit?!’

Dennis vraagt de jongens naar hun ondernemerschap? Danny en Arjen doen een ondernemersopleiding. Dennis vindt dat ze de lat hoger moeten leggen, maak het spectaculairder, zorg dat die caravan gaaf wordt, zodat de jongens het zelf leuk vinden en het aantrekkelijk wordt voor de omgeving! Door ondernemerschap kun je het verder tillen, zelf geld verdienen. Niet passief gaan wachten op een budget. Jongerenwerker Marc vindt het vooral belangrijk dat de jongeren een plek hebben, dat is primair van belang. Dennis probeert iets los te maken, Julien vult hem aan omdat hij denkt dat het geen luie groep is, dat de groep ergens heen moet, energie moet kanaliseren in een gemeenschappelijke volgende stap. Wat te doen nadat de caravan is gerealiseerd? Dennis vraagt of de jongens dit wel willen, of dat ze denken ‘dag, zoek het maar uit?!’Willen ze nu alleen maar die chillplek of willen ze zichzelf echt uitdagen? Er meer uithalen? Naar iets toewerken waar ze echt trots op zijn? Julien vertelt over zijn ondernemerscarrière. Over kansen zien, durven, innoveren. Hij kon best wat, maar heeft enorm veel geleerd onderweg, is een ouderwetse selfmade man. Hij heeft ook gewoon nog een volgende droom: hèt gezondheidscentrum van de regio worden. Hij denkt dat creativiteit, doorzettingsvermogen en een positieve instelling cruciaal zijn. Vooruit kijken. Dat raadt hij de jongens ook aan: vanuit het teamgevoel vooruit kijken! Het verleden laten rusten, vanuit de nieuwe plek doorgaan. Al gaan maar een paar jongens het voortouw nemen, dan haakt de rest aan!

Team

Dennis zoekt naar de rollen die de jongens willen spelen. Arjen slaat de spijker op zijn kop: de jongens moeten er iets van zichzelf inleggen. Joost slaat aan op het woord ‘passie’. Stavrow heeft een trekker nodig, dan volgt hij wel: hij wil graag, maar vraagt zich af wat er gebeurt als het mislukt. Marc vult aan door te zeggen dat je dan hoe dan ook je eigen plek hebt! Mike denkt dat iedereen wel wat kan doen. Kevin beaamt dat ze er voor willen gaan en dat ideeën tijdens het bouwen komen. Dat lijkt een goed idee. Zou de eerste stap zijn om een ontwerp te maken van de buitenkant, aan de slag te gaan en dan in de pauze met een biertje eens na te denken wat je vanuit passies kan doen. We keren terug naar de rollen. Stavrow is de slimste. Welke rol past daarbij? Kevin ziet hier wel wat in: hoe vullen de jongens elkaar aan? Wie kan welke rol spelen en tot welk team leidt dat? Danny en Kevin en ook Arjen zijn wel een beetje de leiders, de rest volgt dan wel. Eigenlijk is het vooral een gelijkwaardige club. Wat zou een leuke volgende stap zijn? Ze gaan bouwen en tegelijkertijd zoeken naar nog meer teamgeest en een team. Kevin stelt voor dat iedereen een persoonlijk idee opschrijft, waarna ze kijken waar het overlapt om daarmee aan de slag te gaan. Ineens borrelt en bruist het en zijn er vijf ‘ondernemers’ plannen:

  1. Mobiele clinics, bijvoorbeeld op basisscholen.
  2. Receptie met klein winkeltje.
  3. Bootcamps.
  4. Winkeltje met kleding.
  5. Presenteren op jaarmarkt, tentoonstellen, glazen deuren.

Stroom en water

Het gaat over randvoorwaarden: stroom en water. Julien denkt dat stroom wel afgetapt kan worden. Danny kent iemand die dat kan. Hij wil het best vragen. Aanleggen en even kijken of alles nog werkt, kijken of er iets met water kan. De jongens verwachten zeker geen geld van Julien, ze willen eerder iets voor hem terugdoen. Ze willen zelf iets gaan verdienen. Julien wil graag een linkje houden. De jongens denken de volgende stappen uit:

  1. Stroom.
  2. Nalopen elektra binnen.
  3. Water.
  4. Binnenkant verbouwen.
  5. Buitenkant design. Ze kennen anderen die goed kunnentekenen: Sander, Wesley, Bianca, Claire. De uitstraling? De jongens komen uit op sportief, vrolijk, gezellig, warm gevoel, stoer, strak, professioneel, weerbesteding en ècht van onze groep door een logo!

Vervolg

3 januari gaat de caravan van Project L open. Ze houden samen in de gaten dat de stappen op tijd worden gezet.