Toen minister Plasterk in juli 2013 in de VIPbus stapte vroegen wij hem naar zijn droom.“Ik wil dat mensen zich thuis voelen. Daar schort het nu aan. Ik ben in een portiek opgegroeid met veel verschillende mensen en gedoe. Maar ik voelde me thuis. Dat is wat ik wil bereiken, dat is mijn droom.” Hij wilde dit voelbaar maken met de nota DoeDemocratie: “Ik wil dat mensen geraakt worden door mijn nota . En dat ze me vertrouwen en mij het vertrouwen geven voor deze ambitie.” Minister Plasterk beloofde een kort document te maken, een video waarin hij de nota tot leven zal brengen. Daarmee konden wij dan op stap gaan in de samenleving.

Ideale samenleving van Plasterk

Net na de zomer deelde de minister zijn boodschap. Over zijn ideale samenleving en zijn rol daarin om dat mogelijk te maken. Hij ging niet zover om zijn persoonlijk verhaal te delen, maar vertelde wel dat ook Nederlandse politici en bestuurders mogen dromen. Bekijk hier de boodschap van de Minister:

“Mooi verhaal, maar..”

Vervolgens zijn wij op pad gegaan met deze boodschap. Hoe reageren mensen er op? Spreekt het hen aan? Kunnen ze zich vinden in het verhaal van minister Plasterk?

Met bezieling: De Binnenloper

En wat nu als je meer op de bezieling gaat zitten? Minister Plasterk deelde in zijn gesprek met ons zijn eigen gevoel en kom af: over de nieuwbouwwijk in Utrecht waar je buren je ooms en tantes waren, waar je bij elkaar binnenliep. Welke gesprekken ontstaan er dan? We brachten de ouderwetse Binnenloper terug en gingen er mee de wijk in.

Hoe recht uit het hart mag het?

Afgelopen donderdag zaten wij weer bij Minister Plasterk. Hij bekeek de filmpjes met plezier. En realiseert zich dat het meenemen van de bezieling  persoonlijke reacties oplevert. Mensen worden aan het denken gezet. Tegelijkertijd voelt hij ook het dilemma: hoe persoonlijk kan je worden als politicus, bestuurder of ambtenaar? Je dient het algemeen belang. Hoe je daarin je eigen drijfveren en geschiedenis kan laten zien, verschilt. Kies je voor de stijl van Pim Fortuin en neem je je passie en achtergrond volledig mee? Of ben je meer het type Hirsch Ballin die persoon en functie sterk gescheiden hield?

Hoe recht uit het hart mag het? Dat is afhankelijk van de persoon, of het bij je past. “En van de context”, voegt Minister Plasterk toe.

Experimenteer er eens mee: wat gebeurt er als jij jouw persoonlijke verhaal of drijfveer deelt?