boeken open

Met trots presenteren wij:  het Inspiratie- en Werkboek van het Spoor van Vernieuwing! Het verhaal van een beweging van mensen met een droom en die de sprong durven wagen. Elke verandering – hoe groot of hoe klein – start bij deze mensen en hun droom. De uitdaging zit in het doen, het zetten van die cruciale eerste stap.

Dat geldt ook voor de veranderende verhoudingen tussen overheid, professionals en samenleving. De Wmo, decentralisaties, jongerenproblematiek, gebiedsontwikkeling: allemaal terreinen waar het nieuwe samenspel tussen samenleving en overheid vorm krijgt. Waar pioniers werken om het echt anders te gaan doen. Persoonlijker, dichter bij de burger en met meer impact. en dat start bij de droom: daar zit de sleutel voor de doorbraak.

Maar hoe zet je de eerste stap? Die eerste stap richting jouw droom? In het Inspiratie- en Werkboek Spoor van Vernieuwing lees je de verhalen van burgers, ambtenaren en sociale professionals die je voor gingen. Waarom hebben zij het verschil kunnen maken? Welke krachten spelen een rol in het nieuwe samenspel? En wat kan jij zelf doen?

Bestel het boek in onze webshop! Tot 10 april met 2,50 euro korting.

 

10 tips van dé lokale en internationale experts uit het boek!

Tip 1: Denk niet alles van tevoren tot in detail uit. Begin gewoon, de structuur ontstaat gaandeweg  – Doesjka  Majdandzic (senior stedenbouwkundige gemeente Apeldoorn)

Tip 2: Start bij de vragen, niet bij de antwoorden. – Anne Marie Gunnink (Atelier van Werkvragen)

Tip 3 : Je hebt een ander nodig hebt om zelf verder te komen. Een hulpvraag is geen teken van zwakte: alles wat er is, mag er zijn! – Tjerk Ridder (theatermaker)

Tip 4: Ga als ambtenaar naar buiten, daar gebeurt het, daar maken burgers het verschil! Sluit daarbij aan. – Karin van Nuland (Gemeente Tiel)

Tip 5: Bedenk bij iedere probleemsituatie hoe een burger zou handelen. Zet daar dan je eigen expertise tegenaan en je komt nagenoeg altijd tot de goede keuze. – Cormac Russell (directeur van Nurture Development)

Tip 6: Ga als overheid weer het echte gesprek aan gaan, persoonlijk, niet via e-mail of brieven. Weg met de onpersoonlijke contacten! – Jornt van Zuylen (aanjager burgerparticipatie bij het ministerie van BZK)

Tip 7: Wees kritisch op systemen die onvoldoende dienend zijn aan de mens. – Bert Kisjes (eigenaar van hotel Sonnevanck en European Cultural Village)

Tip 8: In echte inclusieve gemeenschappen worden alle bewoners gezien als een vat vol mogelijkheden en niet als labels en onvolkomenheden. En dat zeggen is één, maar er echt naar handelen: dat is de echte opgave! – Jim Diers (Hoogleraar Burgerkracht)

 Tip 9: Is je droom te groot of abstract, breng hem dan terug tot een prototype: een kleine versie van de droom waar alles inzit. En ga daarmee aan de slaag, zet de eerste stap. – Dennis Nolte (initiatiefnemer De VIPbus en Spoor van Vernieuwing)

Tip 10: Deel dat het verhaal van het nieuwe samenspel nog geen duidelijke antwoorden kent, maak er een gezamenlijke reis van. – Andries Faber (Gemeente Tiel)

Bestel het boek nu!

Wil je alle verhalen lezen? Totaal geïnspireerd raken door alle dromen, tips en inzichten? Vanaf 3 april is het boek te koop in onze webshop. Bestel hem voor 30 april en je krijgt een korting van 2,50 euro op je aankoop. Voor een preview van het boek, kijk hier.

Het boek cadeau krijgen? Deel jouw tip!

Graag geven wij de vijf pioniers met de meest originele of bruikbare tip voor het benutten van de kracht uit de samenleving cadeau! Deel jouw tip onder deze blog.

Privacy Preference Center