dromenvangdagenHet Spoor van Vernieuwing is Op Expeditie in Tiel. Eerder vingen we al dromen van ambtenaren, politici, bestuurders en sociale professionals, nu gingen we met de VIPbus Tiel in. En in Tiel bleek het te doen! Een recordaantal bewoners blikte in de VIPbus een vers voornemen in: een eerste stap in de richting van het realiseren van een droom.

Iedere droom begint met een eerste stap

Dromen zijn niet zweverig of vrijblijvend. In een droom zit energie en passie. En eigenaarschap: een droom is van jezelf en daar wil je voor gaan. Daar is ondernemerschap voor nodig. Soms heb je een zetje nodig, om de eerste stap te kunnen zetten. Dat zetje kunnen dromers krijgen: in de VIPbus bijvoorbeeld! En zo stond de VIPbus 13 en 14 november overal en nergens in Tiel. Soms in de zon, vaker in zo’n typisch druilerig en grauw herfstdecor. Grauw past niet bij dromen en de Tielse dromers lieten zich door het weer ook niet ontmoedigen. Liefst 27 Tielenaren deelden in de VIPbus hun individuele of meer collectieve dromen met ons. Dromen die nagenoeg allemaal impact op de leefomgeving en dus op Tiel hadden.

Ondernemerschap als sleutel

Op 13 november staat de VIPbus drie minuten bij winkelcentrum het Kwadrant, als Janne binnen stapt. Ze wil voor minimaal een half jaar als vrijwilliger naar Cambodja. Niet via een organisatie, ze wil het zelf regelen. Het lijkt een erg individuele droom, en daar is niets mis mee, maar nog mooier is als Janne haar droom impact heeft op Tiel. We vragen hoe ze haar trip wil bekostigen? Via tassen die ze maakt uit tweedehandskleding. De recyclinggedachte vindt ze mooi, dat geeft haar producten een duurzaam karakter. Kan ze dat alleen? Ze heeft 3.000 euro nodig, daar moet ze veel tassen voor maken. Dat gaat dus niet lukken. Maar wie kunnen haar helpen? Samen bedenken we dat ze de verzorgingshuizen in Tiel afgaat. Daar zit handwerktalent genoeg. Binnen een half uur is een individuele droom concreet en duurzaam, met ondernemerschap als sleutel, en biedt het dagbesteding aan Tielse senioren!

Geen plan, maar doen!

Op 14 november moeten we er eigenlijk mee ophouden. Het is ruimschoots negen uur ’s avonds geweest als we met PvdA-politicus Jan-Kees Koning proberen zijn droom van een vers voornemen te voorzien. Hij droomt ervan voorzitter van het Europees parlement te zijn, maar eigenlijk vooral van meer Europees gevoel onder jongeren. Dat ceëer je niet met een papieren visie of een dor strategisch plan. Het Spoor van Vernieuwing daagt Jan-Kees uit iets te gaan doen, in actie te komen. En met succes! Hij gaat 30 Tielse jongeren over verleden, heden en toekomst van Europa vertellen. In één weekend neemt hij ze met een touringbus mee naar de parlementsgebouwen in Londen, Berlijn, Parijs en Brussel! Een aanwezige jongerenwerker van Mozaïek biedt aan mee te helpen de jongeren te vinden, het Spoor van Vernieuwing legt verslag van de trip en verder regelt Jan-Kees alles zelf: de logistiek, een overnachtingsplaats en het programma! En ruim na negenen roept hij opgelucht: ”We gaan het uit de grond stampen!”

Nieuw samenspel overheid en bewoners

Jan-Kees en Janne waren droomeigenaren 1 en 26 in Tiel. En zo bezochten er dus nog 25 de VIPbus. Maar hoe helpen die dromen de gemeente Tiel nou verder? De gemeente Tiel staat voor een reorganisatie. En die heeft consequenties voor de ambtelijke organisatie, maar ook voor de manier waarop ambtenaren de Tielse bewoners tegemoet treden. In toekomstig Tiel nemen bewoners meer verantwoordelijkheid voor hun leven en leefomgeving en dat werkt alleen als ze daar ruimte voor krijgen. Ruimte die ambtenaren en sociale professionals moeten bieden. We noemen dat nieuw samenspel tussen overheid, professionals en bewoners. Het Spoor van Vernieuwing vertaalt dit nieuwe samenspel naar de praktijk van alledag. Met ambtenaren en sociale professionals, die als crewleden meegaan, vangen we in de VIPbus dromen. Samen met de droomeigenaren maken we ze concreet. Door mee te denken, te ondersteunen, verbinden, faciliteren en door de ondernemer in de droomeigenaar wakker proberen te maken. We nemen nooit een droom over, het eigenaarschap blijft bij de droomeigenaar. Zo oefen je het nieuwe samenspel en zie je direct de impact van dromen op bewoners en hun leefomgeving.

Borging

Hoe gaat het verder met de dromers? Hoe loopt het af met hun verse voornemens, de eerste actie richting het realiseren van de uiteindelijke droom? Dat weten we op 16 december! Dan presenteren de droomeigenaren hun droom tijdens de ontbijtsessie ‘Eitje tikken met…’. Ze vertellen over de eerste concrete stap die ze dan al gezet hebben. We zoeken vervolgens met de droomeigenaren naar een steunsysteem voor hun droom. Daarvoor brengen de droomeigenaren zelf mensen uit hun eigen netwerk mee, het Spoor van Vernieuwing en de gemeente Tiel zorgen samen voor interessante ambtenaren, professionals en ondernemers. Zo borgen we de realisatie van de dromen. De verwachtingen zijn na twee dagen dromenvangen hoog gespannen!