plasterk blikt in

De droom van minister Plasterk

Toen de minister in de VIPbus stapte vroeg ik hem naar zijn droom. Dat deed ik  omdat ik op zoek was naar zijn persoonlijke bevlogenheid, zijn drijfveren en zijn energie.“Dromen zijn wel erg abstract,” zei minister Plasterk. “Waarom vraag je niet aan mensen wat eraan schort of wat ze willen?” Ik vertelde de minister dat, als je het op deze manier vraagt, mijn ervaring is dat mensen dan verwachten dat jij het voor hen gaat waarmaken. Zo voelen ze zich niet verantwoordelijk voor wat ze vragen. Als je naar een droom vraagt, dan vraag je naar het meest persoonlijke wat er is. Een droom is intiem en er hoort een persoonlijk verhaal bij uit iemand zijn leefwereld. Een droom leeft! En een droom is zo intiem dat het eigenaarschap claimt, dus commitment. Ronald Plasterk deelde vervolgens zijn droom: “ik wil dat mensen zich thuis voelen. Daar schort het nu aan. Ik ben in een portiek opgegroeid met veel verschillende mensen en gedoe. Maar ik voelde me thuis. Dat is wat ik wil bereiken, dat is mijn droom.”

Vervolgens vroegen wij hem met een vers voornemen in te blikken. Dit is een eerste grote stap op weg naar de droom. Op het blik staat een houdbaarheidsdatum, als deadline voor deze persoonlijke sprong. “Ik wil dat mensen geraakt worden door mijn nota. En dat ze me vertrouwen en mij het vertrouwen geven voor deze ambitie.” Minister Plasterk beloofde een kort document te maken, een video waarin hij de nota tot leven zal brengen. Daarmee konden we dan op stap gaan in de samenleving.

Plasterk ontvangt blik

En dat deden we! Geïnspireerd door de droom van minister Plasterk trokken we  een Utrechtse buurt in om bewoners te vragen naar hun thuisgevoel en wat daarvoor nodig is. We deden dit geheel op onze eigen wijze en introduceerden ‘de Binnenloper’, die voor ons gesloten deuren openden.

Klik hier voor de video: de Binnenloper opent deuren en mensen.

IMG_6971

Intieme verhalen

De reacties op de Binnenloper zijn zeer wisselend, maar hij opent wel deuren die anders gesloten blijven. We komen makkelijk met mensen in gesprek en we krijgen zo nu en dan het vertrouwen om direct binnen te komen. Heel bijzonder hoe snel intieme verhalen met ons worden gedeeld. Mensen vinden het prettig om hun hart te luchten. En zo raken wij, door de droom van de minister, langzaam in gesprek over thuiskomen, bij elkaar binnenlopen en vertrouwd zijn met je buren en je buurt. Mooi hoe een mevrouw aangeeft dat de statistieken uitwijzen dat het steeds veiliger is, maar dat ze zich daar toch niet naar gedraagt. Zij is aan het denken gezet en gaat dit thema met haar schoolklas bespreken.

Deuren openen

De komstvan nieuwe bewoners in de wijk leidt volgens velen tot meer afstandelijkheid en een afnemend gevoel van burenbetrokkenheid. Ik vraag me af wat mensen ervan weerhoudt die band niet aan te halen als bekende buren vertrekken? Is het de onbekendheid ten opzichte van andere groepen, angst, verlegenheid? Veel mensen klinken teleurgesteld in anderen en zijn daar naar gaan leven. Ik heb deze mensen willen uitdagen weer met nieuwe ogen te kijken naar hun behoefte aan contact met anderen, want die zie ik. Ik heb hen verleid met de Binnenloper hun gevoelens te delen en even stil te staan bij dit onderwerp. En zo opende het experiment met de Binnenloper naast een aantal deuren ook een aantal mensen. Ik geloof dat verandering in stappen komt. Soms begint dat bij herkenning, erkenning of actie, zoals bij de lerares.

Bestellen?

Ik ben benieuwd naar jouw reactie op deze blog en op de droom van de minister waarin bewoners zich weer thuis voelen, bij elkaar binnenlopen en vertrouwen hebben in elkaar. Hoe vergroot jij de burenbetrokkenheid? En wat heb jij daarvoor nodig?

Enthousiast geworden over de Binnerloper en wil je hem zelf  gebruiken om in gesprek te gaan over thuiskomen? Laat het ons weten.

Je ontvangt dan een mooie verpakking met daarin een touwtje dat symbolisch of echt de deuren weer doet openen. Bij 750 bestellingen, laten we ze produceren.