droom ondernemerschap

Al 6 jaar reis ik door Nederland om mensen te helpen om de sprong te wagen naar ondernemerschap. Ik zie de prachtigste voorbeelden van mensen die hun dromen formuleren en waarmaken doordat ze hun eigen kracht gaan zien. Maar hoe kun je daar als ambtenaar nu ondersteunend aan zijn? Hoe kun je zorgen dat mensen zin krijgen in ondernemen en zelf stappen gaan zetten? Een paar voorbeelden uit de praktijk en tips op een rij.

Met het Spoor van Vernieuwing bezochten we vorige week de Galecopperzoom in Nieuwegein. Daar kunnen bewoners en ondernemers hun dromen een plek geven op een stuk grond dat door de crisis tot 2030 niet gebruikt gaat worden voor nieuwbouw. Dit ‘Energielab voor duurzame en creatieve energie’ zoekt ondernemende initiatieven. De VIPbus biedt samen met de Kamer van Koophandel nieuwe initiatieven een podium. De gemeente heeft baat bij goede en commercieel succesvolle dromen, want het krijgt uit de opbrengsten een kleine compensatie voor de rentelasten. Het is een spannend traject, omdat het gevoelig ligt bij bewoners, die de gemeente verwijten een slechte aankoop te hebben gedaan.

Onze oproep voor dromen heeft de ondernemendheid en het enthousiasme geprikkeld. Twee bewoners komen naar de VIPbus met het idee voor een hondenspeelplaats, met alles erop en eraan, zelfs horeca. Daar zou dan ook iemand een salaris uit moeten kunnen halen. In Duitsland had iemand dit idee al succesvol vermarkt, met 300 honden moet het ook in Nieuwegein lukken. Ze gingen de VIPbus uit met het idee een businessplan te maken. Wie had dat gedacht?

Het is geen uitzondering tijdens het Spoor van Vernieuwing. Een familie fervente paardenbezitters deelt hun zorg over de veranderingen voor het leefgebied van hun paarden. Ze laten zich uitdagen om verder te kijken en zelf een droombaan voor hun dochter te realiseren. Zij was al even bezig met een paardenopvang in combinatie met gehandicaptenopvang. De familie gaat de VIPbus uit om werk te maken van deze uit de hand gelopen hobby.

Met het Spoor van Vernieuwing sporen we mooie dromen op en dagen we mensen uit van een droom een bestaan te maken. Deze moeilijke tijd biedt rugwind: mensen overwegen de gok te wagen en met hun passie en hobby geld te gaan verdienen. Voor velen is het ‘now or never’. Ik zie dat de tijd rijp is om via sociaal ondernemerschap tot echte burgerkracht te komen. Mensen die van hun passie en dromen hun bestaan maken, worden creatief, willen droomeigenaar blijven en krijgen positieve energie om hun leven volgens hun waarden vorm te geven.

Dit zijn tien stappen om mensen hierbij te helpen:

  1. Nodig mensen uit in een creatieve en inspirerende omgeving en daag hen uit hun dromen te delen.
  2. Luister als mens, niet als professional, en focus op de mogelijkheden en talenten van deze persoon.
  3. Daag hen uit om groot te denken, zonder belemmeringen.
  4. Zorg altijd dat de droomeigenaar de leiding houdt. Neem het niet over. Help niet teveel, kom niet aan met potjes subsidies. Gun de ander zijn mislukkelingen en successen.
  5. Vraag hen of ze al een besluit kunnen nemen over het bouwen van hun ondernemende droom of vraag anders wat ze nog nodig hebben.
  6. De eerste concrete stap is driekwart van het werk. Daag hen uit een eerste spannende stap te formuleren binnen 3 maanden.
  7. Zorg voor ondersteunend materiaal (download bijvoorbeeld de Bouw je Droomhandleiding)
  8. Zorg dat je altijd bereikbaar bent als mensen steun nodig hebben. Het volgen van de droom kan veel overhoop gooien, privé en zakelijk
  9. Help bij het creëren van een steunsysteem voor kansrijke dromen. Bijvoorbeeld door vrienden, kennissen en lokale ondernemers te verbinden aan de dromen. Gebruik social media om mensen en ideeën te verbinden of promoten.
  10. Laat het dan los.

Het Spoor van Vernieuwing gebruikt de ‘Bouw je Droomkrant’ om bewoners te prikkelen een bestaan te maken van hun dromen. Klik hier om de krant te downloaden.

Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen en visie rondom ondernemende dromen en burgerkracht. Delen jullie mijn visie?