elly en scootmobielclub

Onder de kerstboom vond ik het boek ‘Always start with the Why’ van de Amerikaan Simon Sinek. De ‘waaromvraag’ is voor Sinek de belangrijkste, omdat die gaat over drijfveren, over waarden en over geloof. Waarom maak je een product, waarom ga je iedere morgen naar je werk? Waarom ben je ‘fan’ van Apple? Waarom rijd je in een Citroen? Van Apple geloof je dat ze de wereld willen veranderen, de status quo willen doorbreken. Als dat geloof je aanspreekt, dan doen de producten al minder ter zake.. Want jij gelooft wat Apple gelooft. Dell maakt computers. Als die met een telefoon komen, loopt daar niemand warm voor. Omdat er geen ‘waarom’ is. Dell maakt apparaten om ze te verkopen.

‘Anders’

Ik probeer Sinek naar ons veld te vertalen. Lukt het gemeenten om tot een ander samenspel met onze professionals en burgers te komen? Waarom wil een gemeente dat eigenlijk? Gemeente X: “Het zijn zware tijden. Tijden waarin er veel bezuinigingen op ons afkomen. Tijden waarin we als overheid meer met minder moeten gaan doen. We krijgen er veel taken bij en minder budget om die taken te klaren. Dus moeten we het samen gaan doen. Ieder vanuit zijn eigen kracht en talenten.” Het kan ook anders. Kijk maar hoe ze het in gemeente Y aanvliegen: “Wij geloven dat deze tijd om nieuwe oplossingen vraagt. Om creatief handelen. Om meer vertrouwen in elkaar en ruimte voor elkaar. De samenleving weet veel, kan veel en wil veel. Aan ons om daar ruimte voor te bieden. Als we het samen anders gaan doen, zijn we ervan overtuigd dat we versteld staan van elkaar en dat er meer mogelijk is met minder.” Feitelijk breng je dezelfde boodschap. Toch denk ik dat burgers en professionals harder lopen in de tweede gemeente. Daar starten ze met het waarom, met het geloof, de drive.

Liefde

Het Spoor van Vernieuwing gelooft in de kracht van dromen en in een leukere samenleving. Met meer ruimte voor verbinding, creativiteit en passie! Wij willen in 24 maanden een doorbraak forceren in dat nieuwe samenspel! Dat is ons ‘waarom’, dat is waar wij voor gaan. De volgende vraag die Sinek beschrijft is de ‘hoevraag’: hoe we dat gaan doen? Op allerlei manieren, maar vooral ook door het ‘te doen’, door in actie te komen, door beweging te creëren. Vraag drie van Sinek is de ‘watvraag’. Wat doe je dan? Eén van onze antwoorden op die vraag is een werkboek voor ambtenaren, waaraan we hard werken. Een boek waarmee ambtenaren praktisch vorm kunnen geven aan het nieuwe samenspel. Door gewetensvragen te beantwoorden, intervisie en door het te gaan doen, in actie te komen!

Meer zin

Elly van Schaik, ambtenaar van de gemeente Tiel, deed dat in 2013 al. We vroegen haar hoe ze haar droom, ‘het beste uit mensen halen’, kon concretiseren. Ze durfde het aan om haar al geschreven beleidsplan voor een scootmobielpool opzij te leggen en ‘blanco’ het gesprek aan te gaan met vijftien Tielse scootmobilisten. Van vlees en bloed. En dat werd een hoopvol gesprek. Omdat Elly een sterk ‘waarom’ uitstraalt: zij gelooft oprecht in de kracht van burgers! De scootmobilisten voelen dat. Ze waren na één gesprek nog niet overtuigd van de uitkomst. Dus volgt er nog een gesprek en jast Elly het oorspronkelijke plan er niet alsnog doorheen. Elly is één van de ambtenaren die het heeft gedaan. Zij is in actie gekomen en heeft de sprong gewaagd. Ik vroeg haar gisteren wat werken vanuit haar eigen geloof en passie haar heeft opgeleverd. En met haar antwoord sluiten we deze blog over vragen af: ”Dat ik ’s morgens veel meer zin heb om naar mijn werk te gaan”.

 

We wensen iedereen de beste vragen toe in 2014. En zouden graag nu al willen weten welke vragen je bezig houden? Heb je al nieuwe vragen, die je centraal gaat stellen in je werk komend jaar? Deel ze met ons!

Privacy Preference Center